Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

четвъртък, 23 август 2012 г.

Арт Галерия Ларго представя "Илюзията на моделите"!

В петък, 24 август 2012 г., от 19.00 ч. на улица „Хан Крум“ № 8 се открива шестдесет и шестата поред изложба в Арт Галерия “Ларго”, под надслов “Илюзията на моделите”. В сборната експозиция живопис и скулптура участват девет варненски художници от различни поколения – Васил Василев, Венцеслав Антонов, Венцислав Марков, Георги Йорданов, Лора Маринова, Мария Чакърова, Светла Косева, Христо Христов и Цанко Цанков. Сред тях са както утвърдени представители на варненската художествена школа, така и млади автори като Венци Марков, който е в началото на творческия си път. Идеята за темата на изложбата идва покрай едно несъстояло се биенале. Тазгодишното издание на „Август в изкуството“ щеше да се проведе под надслов „Илюзии и модели“. Провокирани от избора на куратора, решихме да поканим няколко варненски автори да направят свой прочит на мотото. И резултатът ще можете да видите в залите на галерия „Ларго“.
Илюзиите са тези, които ни носят наслада и сладка болка, те ни карат да забравим за преходността на всичко. В картините и пластиките на варненските художници ще открием именно уловена тази преходност – на красотата (в картините на Цанко Цанков), на вдъхновението, отлитащо неусетно, както в картината на Георги Йорданов „Муза“, на Трите Илюзии - „Слава, Власт, Любов“, както ги е изобразила Лора Маринова в триптиха си....
„Илюзията на моделите“, която се открива на 24 август в новото арт-пространство на галерия „Ларго“ на улица „Хан Крум“ № 8 можете да видите до 12 септември.

събота, 18 август 2012 г.

"Завръщане" - изложба-живопис на Николай Русев в Арт Галерия Ларго!

В петък, 17 август 2012 г., от 19.00 ч. на улица „Хан Крум“ № 8 се откри шестдесет и петата поред изложба в Арт Галерия “Ларго”, наречена “Завръщане”. След многобройни участия в различни сборни изложби на галерията, този път със самостоятелна изложба-живопис в „Ларго“ гостува популярният варненски художник Николай Русев. С няколко епитета може да бъде бързо обрисуван тазгодишният носител на Награда Варна в областта на визуалните изкуства: “талантлив, многолик, разностранен“. През годините Николай с невероятна енергия и жар се хвърля в различни теми, които го изкушават, посещава различни места по света, които увековечава с четка, излага в престижни галерии, разнасяйки славата на българската художествена гилдия. И за всичките тези години основната червена нишка в творчеството му, основният лайтмотив на работата му е: безкомпромисност. Собственият неподражаем, неподвластен на мимолетни вкусове и мода стил е нещо, което трудно се отстоява в съвременния комерсиализиран, все по-унифициращ се и обезличаващ се свят. Но именно благодарение на своята творческа безкомпромисност Николай успява да изгради, развие и запази в годините свой собствен почерк, свое верую в изкуството, което се опитва да предаде не само на нас – публиката, чрез творбите си, но и на многобройните си ученици, които зарежда със знания и технически умения, но и с философски послания и напътствия.
Всяка изложба на Николай Русев освен културно събитие е и един духовен извор, пречистващ, обогатяващ, одухотворяващ. Настоящата експозиция не прави изключение. Тя представя работи от различни цикли, рисувани от художника в последните 12 години – цикъл „Коне“ с две голямоформатни работи, цикъл „Природа“ с 5 пейзажа с разлика от 11 години, цикъл „Битки“, включително титулната „Завръщане“, цикъл „Тамплиери“ с два рицарски сюжета, изпълнени в характерната за Николай пастелна сиво-охрено-синя гама. Както винаги варненецът не устоява на изкушението да включи в изложбата и няколко работи с религиозни и библейски сюжети – зрителите ще се насладят на интерпретацията на борбата на Свети Георги със змея, която е разработена едновременно с финес – светецът и коня му са изпълнени в бяло и злато, и с размах и баталност – ламята е в огнено-червени краски, а сюжетът е развит на голямо платно с размери метър на метър. Художникът е ползвал доста разнообразни техники и материали, често доста трудни и капризни за работа, но пък провокиращи майсторството и уменията му. В два от пейзажите маслените бои са смесени с кварцов пясък, с което е постигната забележителна плътност и релефност на рисунъка. В двете камерни работи от цикъла „Битка Александриада“ Русев работи върху дърво, използвайки фламандски подход, със златен варак и велатури от маслени бои върху подложки.
Убедени сме, че в разнообразните теми и сюжети всеки от посетителите ще открие това, което ще докосне сърцето му. Затова ви очакваме в новото арт-пространство на галерия „Ларго“ на улица „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 30 август.

сряда, 1 август 2012 г.

С изложбата "Забравени сънища" на Юлиан Йорданов ще открием новата галерия "Ларго"!

От 1-ви юли Арт Галерия Ларго се сдоби с нов, свой собствен дом. В сърцето на Варна, в най-артистичната и най-престижната й част – Гръцката махала, на едно място, събрало добрите енергии на отминалите времена и енергията на настоящето, на броени метри от Римските терми и църквите „Света Богородица“ и „Свети Анастасий“, и не на последно място, на 5 минути от Морската градина и от най-вълнуващата стихия на Варна – морето, на тихата улица „Хан Крум“, се намира новото пространство на „Ларго“. А в петък, на 03 август 2012 г., от 18.30 ч. тук, на улица „Хан Крум“ № 8, ще се случат три важни за галерията събития – официално откриване на новия ни дом, официално представяне на новото ни лого, дело на талантливия варненски художник Димо Миланов, и за да е удоволствието пълно – официално откриване на шестдесет и четвъртата поред експозиция под надслов “Забравени сънища” на звездата на българската графика - художника Юлиан Йорданов.