Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

четвъртък, 26 март 2015 г.

Николай Ангелов - Гари спечели престижна награда от Габровското биенале!


През март 2015 г. Николай Ангелов – Гари получи Голямата награда “Златният Езоп” на XXII Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата Габрово 2015. Международното жури под председателството на проф. Тодор Варджиев заседава на 18 и 19 март в Дома на хумора и сатирата. За участие в 6-те конкурсни раздела са получени 1565 творби от 713 автори от 55 държави.

Гари е един от авторите, с които галерия Ларго си сътрудничи през последните 4 години. Авторът има три самостоятелни изложби в престижната варненска галерия - „Приказка” 2012 г., „Нов ден” 2013 г. и „Любовни пространства” 2014 г.

Най-новите творби на Гари неговите почитатели ще могат да видят в София по време на участието на Арт Галерия Ларго в първия Салон на галериите в НДК от 23 до 27 април.

Николай Ангелов – Гари е роден на 13 ноември 1978 г. в Карлово. През 2003 г. завършва ВТУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” със специалност ,,Скулптура”, но работи основно в областта на живописта. От 2009 г. е член на Дружеството на бургаските художници и участва активно във всички изложби и събития на групата. Има над 10 самостоятелни изложби в Карлово, Пловдив, Бургас и София и множество участия в сборни експозиции. Гари често е канен и участва в пленери в страната. Авторът работи в областта на иконописта и е участвал в изписването на параклис “Св. Пантелеймон” в гр. Карлово (2003) и на църквата “Рождество Богородично” в село Братово (2007). Живее и работи в Бургас.

вторник, 24 март 2015 г.

Арт Галерия Ларго представя изложба-живопис и керамика на Стефан Георгиев "И пак отначало..."!


В навечерието на светлите Великденски празници галерия Ларго е подготвила за варненските ценители една изложба, пълна със символика и знакови теми. От 26 март 2015 г. за втори път със самостоятелна изложба в галерията ще гостува търновския художник Стефан Георгиев. Двадесетината платна са изпълнени в познатата авторова смесена техника. В картините ще открием библейски сюжети, пейзажи, много женски образи. Но по-интересното този път е, че авторът ще покаже на варненската публика пет керамични пластики, разработващи един и същи сюжет: яйцето. И това не е случайно, както не е случайно и заглавието на изложбата – „И пак отначало…”.
Основната идея на автора, залегнала в темата на предстоящата изложба е, че независимо от всичко, което се случва в човешкия живот, в историята на човечеството, винаги има край, но винаги след него следва ново начало. Винаги след края на зимата идва пролетта и всичко се възражда за нов живот отначало. Винаги един умира, в същия миг някъде по света друг се ражда и почва отначало. Винаги ще има един Христос, независимо от това как го наричат различните народи, който ще възкръсва в сърцата на хората отново и отново. Защото главната символика на Великия ден на възкресението е в новото начало, в надеждата и във вярата. В самото навечерие на Великден Стефан Георгиев има и свой личен празник - художникът очаква да се роди първият му внук. Ето защо той работи и подготвя тази изложба с желанието да отпразнува този най-важен за неговото семейство момент, сътворявайки в името на младенеца серия от творби, които ще останат и пребъдат във времето така, както могат да пребъдат само вярата и най-висшите творения на човешкия дух – произведенията на изкуството. 


„И пак отначало…” е замислена като една празнична Великденска изложба. В картините зрителите ще видят претворени някои от най-популярните и разработвани библейски сюжети и символи – „Тайната вечеря”, „Дървото на живота”, изгонването на Ада и Ева от райските градини („Изгонени”), благата вест, която Архангел Гавраил донася на Дева Мария, че тя ще роди сина Божий („Благовещение”). 


събота, 21 март 2015 г.

Ректорът проф. Легкоступ откри изложбата на Екслибрис Конкурса във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"!


В навечерието на празника на Велико Търново, 22 март, в една от залите на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" беше открита изложбата на Международен Екслибрис Конкурс Варна. На откриването присъстваха Ректорът на университета проф. Пламен Легкоступ, Деканът на Факултета по изобразително изкуство доц. Борис Желев, преподаватели, студенти, художници от старопрестолния град. Изложбата ще остане в университета до 08 април 2015 г.





Изложба на Силвия Павлова и Григор Велев в Арт Галерия Ларго, Варна

четвъртък, 12 март 2015 г.

Международен Екслибрис Конкурс Варна гостува на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" през март!


Следваща спирка от пътуването на изложбата на Международен Екслибрис Конкурс Варна, организирано от Арт Галерия Ларго е във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Изложбата ще гостува в старопрестолния град в навечерието на празника на града - 22 март.
Очакваме ви на откриването на 20 март, петък от 13.00 часа в сградата на Факултета по изобразително изкуство.  Студентите от престижния университет ще могат да разгледат изложбата до 08 април. След Търновския университет селектираната изложба ще гостува на Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" в Казанлък.

четвъртък, 5 март 2015 г.

Силвия Павлова и Григор Велев за първи път във Варна с изложба "Червена нишка" в Арт Галерия Ларго!


На 06 март 2015 от 18:30 часа се открива сто и третата поред изложба в Арт Галерия Ларго. С нея за първи път във Варна ще бъдат представени двама художници с ярко изразена индивидуалност, различност и рядко срещани художествени похвати и начин на работа. Силвия Павлова и Григор Велев са софийски автори, свързва ги сърдечното приятелство, позитивния поглед към живота, както и няколко съвместни творчески изяви. За втори път тази година ще ги свърже и общото пространство – след тяхната съвместна изложба в галерия „Джамията” в Дупница, сега и варненската публика ще има възможност да види творбите им в съвместна експозиция. Дуетният си проект двамата са нарекли „Червена нишка”.

Очакваме ви на откриването на изложбата на 06 март, петък, от 18.30 часа. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.

Григор Велев завършва Техникум по керамика и стъкло – Гара Елин Пелин, спец.”Технолог на стъкло” през 1988 г., а през 1999 г. се дипломира в НХА – София, със специалност „Силикатен дизайн”. Работи като дизайнер в архитектурно студио и като преподавател по рисуване и дизайн в “Професионална гимназия по керамика” - гара Елин Пелин. Член е на СБХ. Има 10 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Димитровград, Казанлък и Дупница. Негови картини са притежание на колекционери в България, САЩ, Южна Корея, Италия и Франция.


Силвия Павлова завършва Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука"в София със специалност „Текстил и технология на облеклото” и Нов Български Университет със специалност „Театрално изкувство”, с професионална квалификация „Сценограф”. Има 10 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Велико Търново и Дупница. Печели няколко награди: през 2005 г.- Голямата награда на Втори Национален конкурс за млади стилисти и дизайнери „Изгряваща мода”, организиран от Национална Камара за Мода - България и Първа награда в раздел “Висша и авангардна мода”. През 2007 г. печели втора награда в раздел ЖИВОПИС на националната инициатива “България - част от пъзела на Европа”. През 2010 г. е победител в международния конкурс "Light as Inspiration", организиран от Sunflowers International Association for Art & Cultural Exchange – Германия. Живее и работи в София.