Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

четвъртък, 5 март 2009 г.

Тази вечер в Арт Галерия Ларго варненски художнички "ще свирят" "Пролетно капричио"

През женския и най-капризен месец март, варненската галерия „Ларго” отваря вратите си за една изцяло дамска изложба, наречена „Пролетно капричио”. Седем художнички представят своето усещане за пролетта и пробуждането за нов живот. А защо „капричио”? Защото въпреки общата тема, всяка авторка има свой собствен артистичен каприз и свое усещане за света.
„Първоначалната идея бе на Галина Литвин-Костадинова, която предложи да направим изложба на картини с цветя в навечерието на 8-ми март. Това ми даде повод да поканя различни варненски авторки, които да нарисуват своето виждане за пролетта изобщо. Началото на месец март бележи началото на пролетта. Този период от годината винаги ме вдъхновява, желанието ми бе да провокирам и художничките да изразят това чувство за ново начало и да го предадат и на хората чрез своите картини. За радост авторките, които поканих, откликнаха с ентусиазъм и подготвиха съвсем нови платна, специално рисувани за тази изложба. В тях са претворили с четката този копнеж по пролетта, това радостно очакване от пробуждането на природата, които само истинските творци могат да изразят чрез силата на своето изкуство.”, казва Нели Вълчева, мениджър на галерия „Ларго”.
И наистина, в картините на седемте авторки „пролетните” образи са твърде различни, макар че често те са цветя, птици и загадъчни женски лица. До познатите романтични композиции на художничката Светла Косева, изпълнени с птици и меланхолични лица, се нареждат пищните композиции с цветя на Марина Варенцова – Русева, която участва с четири картини, едната вдъхновенана от красивите градини в Хърватска. Цветя са нарисували специално за изложбата и Галина Литвин-Костадинова, Таня Тодорова и Петя Папазова. Последната авторка е добре позната на ценителите на изящната живопис, която след кратко отсъствие отново се завръща във варненските галерии. Своето по-активно присъствие във варненските галерии с това свое участие отбелязва и художничката Милена Тончева, която е предпочела да изобрази многоликия пролетен сезон чрез различни женски лица. Сред тази група на художнички, които живеят във Варна, се откроява името на единствената гостуваща авторка – Нели Ценова от Пловдив, чийто пейзаж от цикъла „Домове” внася в колекцията нужната нотка магически реализъм.
Изложбата е на разположение на публиката от 6 до 25 март. Заповядайте на откриването на 6 март от 18.00 часа в галерията на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС).
Елена Владова

Няма коментари:

Публикуване на коментар