Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

събота, 5 септември 2009 г.

"Есенно трио" ще вълнува сетивата ни в Арт Галерия Ларго през септември!

В петък, 11 септември, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива шестнадесетата поред изложба под надслов “Есенно трио”. Зад поетичното заглавие се крие пловдивската двойка художници Нели и Валери Ценови, а триото се допълва от познатия и във Варна шуменски художник и скулптор Румен Михайлов.
Триото художници са представители на есенните зодии – Нели – на Дева, Румен – на Везни, а Валери – на Скорпион. Но не само този признак ги събира заедно – в живота освен, че Ценови са семейство, тримата са добри приятели и участват заедно в много изложби. Изповядват еднакви ценности и възгледи по отношение на важните неща в живота, имат близко светоусещане. И тримата са творци, изключително деликатни, с тънка емоционална чувствителност, като хора - високо интелигентни и ерудирани, работохолици, и тримата – всеотдайно отдадени на работата и творчеството си, художници, които не правят компромиси нито с темите, нито с методите си на работата. Често казвам, че в техните работи няма нищо случайно, всеки елемент, всяка мазка, всичко е премислено, преживяно до последната подробност.
Ето защо има доста сериозни аргументи тази изложба да бъде наречена “трио”. Творбите на триото са хармонични, създават една обща мелодия – лиричното сопрано в картините на Нели - есенно-меланхолично, но и апотеоз на природата и живота, мекият тембър на тенора в платната на Валери – загадъчно-вълнуващ и нежен, връщащ ни в миналото, за да преоткрием чрез него съвремието, и накрая дълбокият, мощен, жизнеутвърждаващат баритон, струящ от пластиките на Румен - бурен и страстен като есенните ветрове, дъждове и стихии.
Синхронът е изненадващо добър – есенната палитра на картините на Нели, мистиката в платната й хармонират с охрата и кафявата гама в градските и селски пейзажи на Валери, с благородно-синьото и гранитно-сивото, чрез което е разработил античните теми и женски образи в няколко от платната си. И за да е пълен синхронът, пластиките на Румен със своята динамика и фоерверк от енергия, накъсват и взривяват тази есенно-меланхолична мелодия, за да ни провокират и да ни напомнят, че стихията на живота се нуждае от всички емоции и човешки състояния. И от нежната меланхолия, и от мъдрата вглъбеност, и от бурната и всепоглъщаща страст. Състояния, присъщи не само на човека, но и на природата.
И ако и това не е достатъчно, за да привлека вниманието ви към тази изложба, ще припомня, че през месец май Валери Ценов имаше изключително успешна изложба в галерия “Ларго”, от която бяха откупени 2/3 от картините, Нели Ценова е една от най-търсените художнички от Пловдив, която работи с поръчки за 6 месеца напред, а пластиките на Румен Михайлов обикновено са откупени още на фаза проект.
Докоснете се до красотата и таланта на тези невероятни български творци сега, в галерия “Ларго”!
За художниците:
Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив.
Нели Ценова е родена на 25 август 1961 г. в Пловдив. Завършила е първия випуск на Пловдивската художествена гимназия, а след това НХА - София със специалност –художествен текстил. Има 6 самостоятелни изложби и участия в много групови изложби, заедно със съпруга й Валери Ценов или с изключително силната група на пловдивските художници. Много от картините й са достъпни в интернет пространството, защото художничката смята това за най-демократичната форма за споделяне на нейните идеи с възможно най-широк кръг от хора. Ценова използва реалността като изразно средство, затова и стилът й може да се определи като “магичен реализъм”. Изключително прецизна и отговорна към работата и творчеството си, Нели Ценова присъства в домовете и колекциите на почитатели от България, Франция, САЩ, Турция и др. Живее и работи в Пловдив.
Румен Михайлов е роден на 10 октомври 1956 г. в гр. Шумен. Работи в областта на малката пластика, живописта и рисунката. Завършил е Университета "Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново, специалност скулптура. Член е на СБХ. Художникът има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина, по важни от които: 1991 г.-галерия “Сердика”, София, 1992 г.-галерия “Папири”, Берлин, 1998 г. - галерия "Бервалд", Маастрихт, Холандия, 2006 г. - Salon international de l’art – Марсилия, Франция. Михайлов участва и в над 20 групови изложби у нас и в Моймировце-Словакия, Чикаго, Виена, Братислава, Париж, Лондон, Келце-Полша. Негови творби са притежание на НХГ-София, Министерството на културата, Парламента на Република България, HOF GALERIE - Шлотербег, Германия, Папската колекция – Ватикана, Бизнес клуб "CERCLE MUNSTER" – Люксембург, ГХГ в Шумен, Търговище, Бургас, Добрич, както и на частни колекции в България и чужбина. Румен е кавалер на Наградата на Шумен за изобразително изкуство – 1987 г., наградата на Шумен за скулптура – 1989 г.и наградата на Шумен за изобразително изкуство – 2008 г. Художникът живее и работи в Шумен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар