Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

понеделник, 28 юни 2010 г.

"Art Box 69" е новата сборна изложба-живопис в Арт Галерия "Ларго"!


В четвъртък, 01 юли 2010, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1 се открива тридесет и първата поред изложба под надслов “ART BOX 69”. Участват 16 съвременни млади автори от цялата страна - Адриан Новаков, Александър Димитров, Ангелина Ангелова, Ангел Герджиков, Атанас Стоянов, Валентин Георгиев, Васил Генчев, Георги Златев, Григор Малинов, Евгений Петров, Иван Стойчев, Йордан Ангелов, Милена Станков, Найден Станчев, Райчо Пеев, Юлий Шумарев. Обединяващото между тях е, че всички са родени през 1969 година.
Преди няколко месеца, в началото на годината няколко пловдивски художници и добри приятели се събират и решават да основат неформалната група “Арт Бокс 69”. Идеята е родените в една и съща година художници да се обединят заедно за съвместни изяви и общи участия в изложби, както и да си помагат взаимно. Скоро към групата се присъединяват и художници от Бургас, Русе, Сливен, София, Стара Загора.
Александър Димитров, един от основателите на групата казва: “Пресечните точки са местата, на които сме учили – Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и Националната Художествена Академия "Н. Павлович". Идеята е, макар и различни като естетика и като кариери, да обединим усилия в общи изяви.”
И действително, приятелството, създадено на студентската скамейка, подхранвано в годините от честите срещи, участия в пленери и изложби из страната, прерастват в едно изключително креативно и полезно сдружение - “Art Box 69”. Радващ е фактът, че българските автори са открили и разбрали основни правила в западния арт-мениджмънт, а именно, че създаването на всякакви форми на сдружения, които имат общи цели и силен двигател, могат да бъдат само от полза за техните основатели и участници. Защото при производството на един изключително оригинален и уникален продукт, каквото е произведението на изкуството, конкуренция на практика няма. Всяка картина е уникална сама по-себе си и един Ангел Гергжиков винаги ще бъде различен от един Юлий Шумарев например. Затова пък сдружаването и обединяването на усилията на такава голяма група творци може да донесе само полза както за самите художници, така и за ценителите на тяхното изкуство, за културния живот в България. Защото такава една група е генератор на изключителна креативна енергия и творческа мощ. Защото в такава група идеите пулсират и се обменят непрекъснато, искрите прескачат от един на друг и зарядът на силните, самобитни, уникални всеки сам по себе си творци се преплитат, а обменът на идеи често ражда нов визуален изказ, нова техника или нови, вълнуващи теми за разработка.
Ето защо нашите очаквания към участниците в “Арт Бокс 69” са големи и ще стават все по-големи. Едва сформирана през януари 2010 год., групата вече има една реализирана изложба в ГХГ на Бургас. Арт Галерия “Ларго” и Варна са второто място, което привлича Арт-формацията. До края на годината художниците са си поставили амбициозната задача да се представят в още два града – София и Пловдив. Доста силно начало като за новосъздадено сдружение. Но това не е случайно – все пак в групата участват доста утвърдени вече художници, автори знаещи и можещи, създали си име и голям брой ценители. Имайки предвид този факт, убедени сме, че изявите на “Арт Бокс 69” скоро ще станат едно от събитията в годишния културен календар на много български, а защо не и европейски градове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар