Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

сряда, 29 януари 2014 г.

"Мечтание" на Огнян Недков е първата за 2014-та година изложба в Арт Галерия "Ларго"!

Осемдесет и седмата поред изложба на Арт Галерия "Ларго" ще представи за първи път във Варна пловдивския художник Огнян Недков. От 30 януари 2014 г. в основната зала на галерията ще бъдат подредени 12 картини, над които авторът е работил през последната година. Осем от тях са платна с размери 90/90 и 90/80 см., в унисон със страстта на художника към големите формати. Експозицията носи заглавие, взето „назаем” от една от картините – „Мечтание”. Когато твори в самотата на ателието си, именно това е любимо състояние на духа на самия художник, за когото женската красота е основна тема в творчеството му и която го довежда често до състояние на мечтателност и съзерцателност.
За картините от настоящата си изложба Огнян казва: „Това са неща, които са правени в противовес на света, в който живеем… Това е моят свят, аз така го виждам – може би това е мечта, да бъде такъв света – по-поетичен, по-лек…С възрастта идват и промените – човек става по-чувствен, търси неща, които са по-близки до него, узрява за много работи… Жената е олицетворение на нежността, на живота, в който живеем… Жената е духът в едно семейство, тя е музата…”
В творбите си пловдивчанинът обича да използва елементи от българския фолклор и стилистика. Той често тръгва от иконата, затова е характерен начина, по който изгражда композициите си, затова използва разточително златния варак. Искрящият колорит, изнасянето на жената като основа на композицията, издигането в култ на красотата на голото женско тяло създават недвусмислената разпознаваемост на картините на Огнян. Но въпреки често ярките краски и едрите, внушителни образи, от всяка творба лъха една приглушена нежност, една притаена и овладяна емоция – като че ли авторът във всяка своя творба създава един олтар, едно място за преклонение към вечния извор на живота – женското тяло, към вечния източник на упование и утеха – жената-майка и жената-любима. Изложбата в галерия „Ларго” продължава до 18 февруари. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар