Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

сряда, 10 декември 2008 г.

Втората изложба в Арт Галерия Ларго е на пловдивския художник Илия Желев

Изложба - живопис на Илия Желев се открива на 11 декември от 18.30 часа в новата арт галерия на Варна - „Ларго“, на ул. Тодор Икономов 1 (зад ВИНС). Изложбата ще продължи до 24 декември 2008 г.
Илия Желев е български художник‚ чиито картини повече от десетилетие са особено уважавани от познавачите на запад. От 1994 година негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе – Мюнхен. Благодарение на своето естетическо внушение те вече са намерили място в многобройни частни колекции. Илия Желев е изключително добре приет, ценен и купуван от колекционерите и познавачите в Германия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург.
Един от най-талантливите и успешни наши творци е роден в града на художниците - Пловдив през 1961 година. Завършва живопис в Търновския университет през 1987 год. Талантът му избухва ярък и неотразим още в първите години след дипломирането му, в резултат на което за последните 20 години той натрупва внушителна творческа биография – над 60 участия в самостоятелни и групови изложби. И което е по-интересното, повече от две-трети от тези участия са в изложби в чужбина. Само през последните 3 години Желев има над 20 изложби зад граница – в Берлин, Хановер, Дюселдорф, Анкара, Истанбул, Мюнхен, Страсбург, Цюрих ... Ние като българи можем само да се гордеем, че един наш съвременник, при това творец, е посланик на българския талант в Европа.
Защо се получават нещата при Илия Желев? Защо в това трудно и бездуховно време има творец като него, чийто картини се продават още преди да им е „изсъхнала боята“?
Може би отговорът се крие в яркият и топъл колорит‚ магическата хармония и игра на багрите на неговите картини. Светът на Илия Желев се състои от малки късчета. Картините му са сбор от многобройни миниатюри. Отделните елементи на пъстрите мозайки водят от една страна собствен живот, а от друга се вмъкват в една обща картина, изпълнена с магия. В това обединение от миниатюри, редом с конкретните образи, стоят чисти абстракции. Там има и селски къщи, малки мъже и жени, и бебе в количка, кучета, велосипеди, луна и звезди. Художникът дава път и на дъжда - облак тук, капка там, лодка сред вълните се отправя на пътешествие. Целият този цветен приказен свят е нарисуван сякаш от ръката на дете‚ богат на асоциации и символики‚ на видения‚ спомени и мечти. Така може да рисува само художник‚ запазил в себе си чистотата и искреността на детската душа‚ творец с добро сърце‚ с будни сетива и изострена чувствителност‚ който дълбоко вярва‚ че красотата и хармонията ще спасят света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар