Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

четвъртък, 16 април 2009 г.

"Сезони" - изложба живопис на Ели и Полина Станчеви тази вечер в Арт Галерия Ларго

В четвъртък, 16 април, от 18.00 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива живописна изложба под надслов - “Сезони”. Осмата поред изложба в новата арт галерия на Варна представя пловдивските художнички майка и дъщеря - Ели и Полина Станчеви.
Ели Станчева е родена през 1956 г. в Пловдив. Завършва специалност “Живопис” в Национална художествена академия, София, 1981 г., при акад. Светлин Русев. Има дългогодишен творчески опит, който включва: 19 самостоятелни изложби, множество участия в национални и групови изложби, кураторски проекти /Национални есенни изложби 2003; изложба “15x5” 2001 г./, организатор на пленери. Нейни творби са притежание на НХГ, СГХГ, много градски галерии, частни колекции в България, Холандия, Франция, Гърция, Англия, Германия. Член е на Съюза на българските художници от 1982 г. Живее и работи в Пловдив.
Полина Станчева е родена през 1977 г. в Пловдив. Завършва СХУ “Ц. Лавренов”, Пловдив, а през 2001 се дипломира в АМТИИ, Пловдив, специалност “Живопис”. Има две самостоятелни и участия в над 15 групови изложби. Полина Станчева има две издадени стихосбирки - "Заключен кислород", 1995 г. и "Пространства", 2003 г.
Пейзажът е приоритетна тема за Eли Станчева. Тя пречупва през своя призма природата и заобикалящия ни свят, които превръща в нова реалност. В творбите й панорамният поглед се съчетава с интимно внушение, а интересът към детайла понякога е изразен чрез буквално вмъкване в композицията на реални предмети. Живописната повърхност е неспокойна – фактурността се редува с гладко полагане на боя, топлите цветове играят със студените и се смесват в различни тоналности. Сюжетът от една картина преминава в друга. Едно време на деня се сменя с друго, един сезон се превръща постепенно в друг. В творбите на Ели Станчева присъства богат колорит, индивидуално решена композиция и капка приказност, премесени със свежест и жизненост.
Полина е творец с особена поетична дарба в живописната си “словесност”. В нейните творби ще се срещнете с художник на страстта, на контраста и експресията, на точната линия и свободата на мисълта.
За първи път пловдивчанките се представят самостоятелно във Варна. Настоящата изложба е и първа съвместна само на майката и дъщерята – Станчеви. Има ли приемственост между двете, или контрастта и различията на творческия им подход са твърде големи? Има ли влияние на майката върху колорита, светоусещането и творческото себеизразяване на дъщерята? Коя от тях ще допадне повече на варненските ценители? Много и интересни въпроси, на които ще си отговорите, ако посетите изложбата до края на април.

Няма коментари:

Публикуване на коментар