Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

вторник, 5 май 2009 г.

Изложба - акварел на Панайотис Гуджимисис в Арт Галерия Ларго

В четвъртък, 07 май, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива акварелна изложба на изтъкнатия варненски живописец Панайотис Гуджимисис. Деветата поред изложба в новата арт галерия на Варна представя част от акварелните платна на прочутият гръцки художник, който свързва живота и творчеството си с България.
Панайотис Гуджимисис е роден на 6 май 1941 год. в малкото гръцко селце Елинохори. Едва 7 годишен е, когато семейството му емигрира в България. Завършва Националната Художествена Академия със специалност “живопис” в класа на проф. Ненко Балкански през 1968 год. Разпределен е в Търговище и дълги години животът му е свързан с този град. Тук Панайотис основава Дружеството на художниците през 1974 г. и е негов секретар, а впоследствие е директор на художествената галерия “Никола Маринов”. След 1989 год. художникът заедно със своето семейство се премества да живее във Варна, където остава до края на дните си през 2003 год. Панайотис Гуджимисис е участвал в почти всички общи изложби, организирани от СБХ в България, както и в групови изложби в Германия, Алжир, Сирия, Кипър, Румъния, ОАЕ. Прави самостоятелни експозиции в Унгария и Словакия. Приживе художникът има 12 самостоятелни изложби в страната. През 2006 год. на “Шипка” 6 съпругата му Мария Гуджимисис организира голяма възпоминателна изложба на твореца. Панайотис е носител на орден “Кирил и Методий” - златен и медал “Климент Охридски”. Негови картини са притежание на почти всички художествени галерии в страната, както и на частни колекции в Япония, Германия, Франция, Израел, Швеция, Австрия, Гърция и др.
Панайотис Гуджимисис защитава достойно през годините името си на художник от висока класа. Той винаги рисува живопис за познавачи, не прави компромис с творчеството си. “Моят свят бяха картините, ателието. Всяка една картина усещах като дете: трудна ми беше раздялата с нея.” - казва Гуджимисис. През последните 10 години от живота си художникът работи упорито и безспирно. “Исках да открия може би себе си. Рисувах настървено, ежедневно, всъщност пътувах към небитието!” . В едно интервю той споделя за себе си: “Винаги съм постигал нещата с много труд. И може би там се корени донякъде моят успех – в тая упоритост, в тая жилава устойчивост, независимо дали е в изкуството или в чисто житейски ситуации.”
Като художник Гуджимисис е изключително емоционален и откровен, като човек е бил винаги изпълнен с позитивна енергия – казват за него колегите му, които все още го помнят. Живописта му е поетична, акварелите му са нежни и изразителни. Меките и хармонични тонове в картините му, наслагването на пластовете, разработването на пейзажите, облагородяването на цветовете показват титаничен талант, сизифовско трудолюбие и работохолизъм. Самият художник приживе споделя: “Аз дълго работя върху платното. Човек застава пред неговата белота и започва да натрупва, наслагва, преценява... Може би когато видя светлина в тунела, разбирам, че нещо ще се получи. И започвам лека-полека да го оформям. Започва да става картината – светлина в тунела.”
В навечерието на 68-годишнината от рождението на Панайотис Гуджимисис в арт галерия “Ларго” ще можете да видите 14 негови акварела и 2 масла. Изложбата продължава до 20 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар