Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

петък, 22 май 2009 г.

Откриване на изложбата на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго - тази вечер, 22 май, от 18.30 часа

В петък, 22 май, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива изложба – живопис на Валери Ценов. Десетата поред изложба в новата арт галерия на Варна представя маслени платна на изтъкнатия пловдивски художник, който е добре познат и изключително популярен във Варна творец.
Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив. Съпругата му Нели Ценова също е известен художник.
След като завършва Художественате Академия Валери Ценов няколко години активно изучава иконописта. Рисува активно и от този период има над 16 авторски икони. Интересно е да се знае, че той е създал иконографията на Св. Клавдий. Задачата за изписването на тази икона му поставят от френския град Безансон, където в тамошен параклис иконата се намира и до днес. До тази поръчка образът на католическия светец е съществувал само на миниатюрни щампи. За първи път върху икона го изписва нашият художник, използвайки по настояване на французите само натурални бои и свързватели, изработени по стари технологии. Тази прецизност и професионализъм на работата му впечатляват и ктиторът на Желязната църква в Истанбул – Лука Станчев, които поръчва на Валери изписването на икона на Йоан Кръстител. Сега в църквата “Св. Стефан” в Истанбул се намира “Йоан Кръстител ангел пустинен”. През 2000 г. художникът получава специална покана да посети манастирите в Атон, където престоява един месец. Резултатът е изложбата “Докосване до Атон” през септември 2001 в пловдивската галерия “Бовиел”. Мащабната изложба от над 30 платна е посетена от вселенския патриарх Вартоломей IV и патриарх Максим.
Не е случайно, че отделяме толкова внимание на иконописния период в творчеството на Ценов. Тези умения и школовка помагат на художника да визуализира върху платното образа на жената, така, както той я вижда в сърцето си - жената-икона, жената-майка, символ на духовността, символ на чистата красота, на природата и на майката-зема. Митологична, но и съвременна, тя е едновременно и икона, и символ на живота. Женските образи са чисти и духовни, изпълнени със светлина, лишени от страст, сякаш дошли от един друг свят – те ни изпълват със смирение и спокойствие. Ако ги съзерцаваме достатъчно дълго, ни карат да се чувстваме пречистени, омиротворени и възвисени. Това е истинската сила на изкусвото и не всеки съвременен художник я владее така силно, както Валери Ценов. Не пропускайте тази изложба, защото тук ще откриете 9 картини с тези вълнуващи и неповторими женски образи.
Втората интересна линия в творчеството на Валери са неговите пейзажи – неповторими, задушевни, колоритни, в платната творецът сякаш е събрал цялата красота на българската природа, сякаш е отворил прозорци във времето, през които надникваме в спрялото и застинало време-пространство. Така можем да се потопим в тишината на родопските селца, в слънчевите дворове отпреди години, в душите на старите къщи и улички. Мегдана, малката махала насред планината, скупчените къщурки, селският чифлик, каручката или купата сено, птиците, грънците, дърворезбите – знаци от миналото, които сякаш ни пренасят през времето и ние чувстваме с кожата си слънчевите лъчи, “чуваме” чановете как звънят, усещаме мириса на прясно окосеното сено, пренасяме се в мечтите си далеч, далеч. Всички наши сетива участват във възприемането на картините на Валери. Това не може да се случи всеки ден, затова не пропускайте в никой случай тази изложба.
А като варненци не можем да не се възхитим на последния цикъл картини, представен от автора - “Средиземноморие”. Такова синьо море, лодки, чайки, такова морско мечтание може само да ни възхити и да ни зареди с настроение и радостно очакване на предстоящото лято. Темите за тези картини са вдъхновени от честите пътувания на твореца във Франция, във връзка с ежегодните му участия в изложби там.
Уникалният стил на Валери пречупва типичните български традиции чрез собствените му творчески визия и разбиране. Мистиката и символиката не са случайни в платната му. Творецът рисува идеите си за един по-красив свят – малко по-различен от реалния, затова пък много по-бленуван. Произведенията му излъчват спокойствие, от тях струи светлина, светът е преподреден чрез архитектурни детайли и структурни ефекти, овладени до съвършенство.
В настоящата изложба участват 22 маслени платна на живописеца с различни размери, а тематиката е изключително разнообразна – ще видим картини от циклите “Дом”, “Античност”, “Средиземноморие”, прекрасни пейзажи, вълнуващи женски портрети. Изложбата продължава до 03 юни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар