Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

събота, 1 август 2009 г.

"In woman veritas" с автор Мирослав Йотов - Цирк ще бъде открита на 5 август в галерия "Ларго"

В сряда, 05 август, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива изложба – живопис на Мирослав Йотов - Цирк. Четиринадесетата поред изложба в “Ларго” представя маслени платна на художника под надслов "In woman veritas".
Това е петата самостоятелна изложба на Мирослав. Платната са своеобразно продължение на темите от първата му изложба - "Женски олтари". Тук отново основно място заема разказа за красотата на женската фигура, но идеите са доразвити и авторът вече се осмелява да надникне зад красивата обвивка и да търси духовните измерения на тази красота. И в този ред на мисли не е случайно името на изложбата. Перифразирането на древната латинска крилата фраза ни провокира да изразим своята гледна точка, да опонираме, или пък да се съгласим с автора. В защита на своята теза Мирослав Йотов привежда аргументи във вид на картини. Всяко платно сякаш е илюстрация на различните състояния на жената, на нейната многолика и променлива природа. В “Разпятие” ще открием жената, разпъната на кръст между клетката на битието, в която често я затваря живота и стремежа й към света навън, зад прозореца. В “Собствен връх” ще съзрем образа на борбената жена, която дори и крехка и нежна в своята голота, респектира с излъчването на сила и целеустременост в стремежа си към върха. Картината “Обсебена” излъчва изключителна вътрешна динамика и напрежение. Линията на женското тяло наподобява опънат лък, позата на модела е като на млада лъвица, готова за скок, покритото лице ни кара да тръпнем в напрежение и любопитство.
Мирослав Йотов е роден в Исперих на 26 юли 1977 година в семейството на художник. Завършил е педагогика на изобразителното изкуство в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски". През 2006 г. с двуметрова скулптура, изработена от ковано желязо и камък, печели I място на симпозиум в Шумен. Творби на Мирослав Йотов са показвани на студентски пленери, в групови изложби в Шумен, Варна, в Белгия и Холандия. Картините му са добре премислени, многопластови, със сложни сюжети. Работи основно с маслени бои. Живее и твори във Варна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар