Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

петък, 22 май 2009 г.

Откриване на изложбата на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго - тази вечер, 22 май, от 18.30 часа

В петък, 22 май, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива изложба – живопис на Валери Ценов. Десетата поред изложба в новата арт галерия на Варна представя маслени платна на изтъкнатия пловдивски художник, който е добре познат и изключително популярен във Варна творец.
Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив. Съпругата му Нели Ценова също е известен художник.
След като завършва Художественате Академия Валери Ценов няколко години активно изучава иконописта. Рисува активно и от този период има над 16 авторски икони. Интересно е да се знае, че той е създал иконографията на Св. Клавдий. Задачата за изписването на тази икона му поставят от френския град Безансон, където в тамошен параклис иконата се намира и до днес. До тази поръчка образът на католическия светец е съществувал само на миниатюрни щампи. За първи път върху икона го изписва нашият художник, използвайки по настояване на французите само натурални бои и свързватели, изработени по стари технологии. Тази прецизност и професионализъм на работата му впечатляват и ктиторът на Желязната църква в Истанбул – Лука Станчев, които поръчва на Валери изписването на икона на Йоан Кръстител. Сега в църквата “Св. Стефан” в Истанбул се намира “Йоан Кръстител ангел пустинен”. През 2000 г. художникът получава специална покана да посети манастирите в Атон, където престоява един месец. Резултатът е изложбата “Докосване до Атон” през септември 2001 в пловдивската галерия “Бовиел”. Мащабната изложба от над 30 платна е посетена от вселенския патриарх Вартоломей IV и патриарх Максим.
Не е случайно, че отделяме толкова внимание на иконописния период в творчеството на Ценов. Тези умения и школовка помагат на художника да визуализира върху платното образа на жената, така, както той я вижда в сърцето си - жената-икона, жената-майка, символ на духовността, символ на чистата красота, на природата и на майката-зема. Митологична, но и съвременна, тя е едновременно и икона, и символ на живота. Женските образи са чисти и духовни, изпълнени със светлина, лишени от страст, сякаш дошли от един друг свят – те ни изпълват със смирение и спокойствие. Ако ги съзерцаваме достатъчно дълго, ни карат да се чувстваме пречистени, омиротворени и възвисени. Това е истинската сила на изкусвото и не всеки съвременен художник я владее така силно, както Валери Ценов. Не пропускайте тази изложба, защото тук ще откриете 9 картини с тези вълнуващи и неповторими женски образи.
Втората интересна линия в творчеството на Валери са неговите пейзажи – неповторими, задушевни, колоритни, в платната творецът сякаш е събрал цялата красота на българската природа, сякаш е отворил прозорци във времето, през които надникваме в спрялото и застинало време-пространство. Така можем да се потопим в тишината на родопските селца, в слънчевите дворове отпреди години, в душите на старите къщи и улички. Мегдана, малката махала насред планината, скупчените къщурки, селският чифлик, каручката или купата сено, птиците, грънците, дърворезбите – знаци от миналото, които сякаш ни пренасят през времето и ние чувстваме с кожата си слънчевите лъчи, “чуваме” чановете как звънят, усещаме мириса на прясно окосеното сено, пренасяме се в мечтите си далеч, далеч. Всички наши сетива участват във възприемането на картините на Валери. Това не може да се случи всеки ден, затова не пропускайте в никой случай тази изложба.
А като варненци не можем да не се възхитим на последния цикъл картини, представен от автора - “Средиземноморие”. Такова синьо море, лодки, чайки, такова морско мечтание може само да ни възхити и да ни зареди с настроение и радостно очакване на предстоящото лято. Темите за тези картини са вдъхновени от честите пътувания на твореца във Франция, във връзка с ежегодните му участия в изложби там.
Уникалният стил на Валери пречупва типичните български традиции чрез собствените му творчески визия и разбиране. Мистиката и символиката не са случайни в платната му. Творецът рисува идеите си за един по-красив свят – малко по-различен от реалния, затова пък много по-бленуван. Произведенията му излъчват спокойствие, от тях струи светлина, светът е преподреден чрез архитектурни детайли и структурни ефекти, овладени до съвършенство.
В настоящата изложба участват 22 маслени платна на живописеца с различни размери, а тематиката е изключително разнообразна – ще видим картини от циклите “Дом”, “Античност”, “Средиземноморие”, прекрасни пейзажи, вълнуващи женски портрети. Изложбата продължава до 03 юни.

вторник, 19 май 2009 г.

Картини от предстоящата изложба на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго




Очакване, масло, 40/50


Родопско лято, масло, 35/27




Нимфа, масло, 50/60




Флора, масло, 30/24





Цикъл "Средиземноморие", масло, 50/60







Цикъл "Античност", масло, 35/30





сряда, 6 май 2009 г.

Картини от предстоящата изложба на Панайотис Гуджимисис в Арт Галерия Ларго



"Интериор", акварел, 63/85



"Остров Санторини", акварел, 63/73

"Пейзаж от парка на Хемингуей", акварел, 63/85


"Добруджански мотив", масло, 50/60

вторник, 5 май 2009 г.

Изложба - акварел на Панайотис Гуджимисис в Арт Галерия Ларго

В четвъртък, 07 май, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива акварелна изложба на изтъкнатия варненски живописец Панайотис Гуджимисис. Деветата поред изложба в новата арт галерия на Варна представя част от акварелните платна на прочутият гръцки художник, който свързва живота и творчеството си с България.
Панайотис Гуджимисис е роден на 6 май 1941 год. в малкото гръцко селце Елинохори. Едва 7 годишен е, когато семейството му емигрира в България. Завършва Националната Художествена Академия със специалност “живопис” в класа на проф. Ненко Балкански през 1968 год. Разпределен е в Търговище и дълги години животът му е свързан с този град. Тук Панайотис основава Дружеството на художниците през 1974 г. и е негов секретар, а впоследствие е директор на художествената галерия “Никола Маринов”. След 1989 год. художникът заедно със своето семейство се премества да живее във Варна, където остава до края на дните си през 2003 год. Панайотис Гуджимисис е участвал в почти всички общи изложби, организирани от СБХ в България, както и в групови изложби в Германия, Алжир, Сирия, Кипър, Румъния, ОАЕ. Прави самостоятелни експозиции в Унгария и Словакия. Приживе художникът има 12 самостоятелни изложби в страната. През 2006 год. на “Шипка” 6 съпругата му Мария Гуджимисис организира голяма възпоминателна изложба на твореца. Панайотис е носител на орден “Кирил и Методий” - златен и медал “Климент Охридски”. Негови картини са притежание на почти всички художествени галерии в страната, както и на частни колекции в Япония, Германия, Франция, Израел, Швеция, Австрия, Гърция и др.
Панайотис Гуджимисис защитава достойно през годините името си на художник от висока класа. Той винаги рисува живопис за познавачи, не прави компромис с творчеството си. “Моят свят бяха картините, ателието. Всяка една картина усещах като дете: трудна ми беше раздялата с нея.” - казва Гуджимисис. През последните 10 години от живота си художникът работи упорито и безспирно. “Исках да открия може би себе си. Рисувах настървено, ежедневно, всъщност пътувах към небитието!” . В едно интервю той споделя за себе си: “Винаги съм постигал нещата с много труд. И може би там се корени донякъде моят успех – в тая упоритост, в тая жилава устойчивост, независимо дали е в изкуството или в чисто житейски ситуации.”
Като художник Гуджимисис е изключително емоционален и откровен, като човек е бил винаги изпълнен с позитивна енергия – казват за него колегите му, които все още го помнят. Живописта му е поетична, акварелите му са нежни и изразителни. Меките и хармонични тонове в картините му, наслагването на пластовете, разработването на пейзажите, облагородяването на цветовете показват титаничен талант, сизифовско трудолюбие и работохолизъм. Самият художник приживе споделя: “Аз дълго работя върху платното. Човек застава пред неговата белота и започва да натрупва, наслагва, преценява... Може би когато видя светлина в тунела, разбирам, че нещо ще се получи. И започвам лека-полека да го оформям. Започва да става картината – светлина в тунела.”
В навечерието на 68-годишнината от рождението на Панайотис Гуджимисис в арт галерия “Ларго” ще можете да видите 14 негови акварела и 2 масла. Изложбата продължава до 20 май.