Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

вторник, 8 март 2011 г.

В Арт Галерия Ларго е първата самостоятелна изложба на скулптора Велимир Великов – “Сила и нежност”!






В петък, 11 март 2011 г., от 18.00 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива четиридесет и втората поред експозиция под надслов “Сила и нежност” на софийският художник Велимир Великов. Авторът ще представи серия рисунки и малка пластика.
За варненските ценители на изящното тази изложба е особен комплимент, тъй като за първата си самостоятелна изява талантливият автор е избрал именно морския град. След дипломирането си в Академията Велимир работи повече от 10 години в ателието на прочутият български скулптор Георги Чапкънов, който е негов вуйчо. Очевидно талантът се предава по наследство, както ще забележат всички, които посетят изложбата. Защото декадата неуморен труд и постоянство е необходимо условие за творческо израстване, но не е достатъчно. Необходим е и талант, а тук той е даден в изобилие. Стилът на майсторът-учител личи в работите на Велимир. Но в тях откриваме и собственият почерк на вече изграден творец. Изложбата е наречена “Сила и нежност”, защото това са главните емоции, които вълнуват автора. Фигурите на героите, населили неговият поетичен свят излъчват стаена мощ, овладяна, но и готова всеки миг да избухне. Откровена мъжественост и сила окриваме в пластиките “Телец”, “Празник”, “Посока”. Чувственост и освободена сексуалност има в рисунките на автора. Нежност, финес, красота – това са женските фигури, населяващи света на художника. Изяществото и лекотата, които те излъчват, може да бъде постигната от малцина скулптори в днешно време. И Велимир Великов е един от избраните, един от надарените....
Ярка илюстрация на таланта на автора са пластиките “Опит за летене”, “Спомен” и “Мечта”. В тях откриваме не просто статуетки. Това са три поетични строфи, замръзнали в бронзова прегръдка, три вълшебни мелодии, материализирани от ръката на художника, за да можем да ги докоснем, да ги погалим и да ги почувстваме. Не всеки ден можем да докоснем стихът или музиката с ръка или красотата им да окъпе очите ни – но чрез пластиките на Велимир това е възможно. Ето защо не пропускайте за нищо на света тази изложба, която смело можем да заявим, ще се превърне в едно от културните събития на месец март.
Експозицията може да бъде разгледана до 30 март 2011 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар