Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

понеделник, 28 март 2011 г.

"Морски видения" на Николай Няголов е новата изложба в Арт Галерия Ларго!


В петък, 01 април 2011 г., от 18.00 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива четиридесет и третата поред експозиция под надслов “Морски видения” на пловдивския художник Николай Няголов. Авторът ще представи серия картини, рисувани специално за новото пространство на Арт Галерия Ларго.
Невероятен майстор на абстрактния пейзаж, Николай Няголов ще покаже във Варна над 20 платна, повечето от които вдъхновени от морето. “Пристанище”, “Морско утро”, “Вълнение”, “Лунна пътека” показват красотата на морето в различните часове на деня и в различните му състояния. Безбрежността, загадъчността или стихийността на водната шир е уловил художникът в платната си. За миг потъваме в знойния летен ден на плажа в картината “Жега” и сякаш усещаме с ходилата си парещия пясък, а в следващия миг стоим като хипнотизирани пред красотата на “Лунната пътека”, запечатана на платното с всичките й сребърни отблясъци по вълните. В “Морско утро” разсъмването на новия ден усещаме чрез трепета на вълните и полюшването на разпънатите рибарски мрежи, а в “Нощ” пловдивчанинът е уловил тишината и омиротворителната нежност на морската шир в светещите прозорчета на рибарските хижи, струпани досами водата и в спокойно поклащащият се от вълните буй. Като контрапункт на предимно летните морски картини Николай е донесъл в морската столица и няколко зимни пейзажа. В града на тепетата Няголов е известен и ценен сред познавачите и със своите натюрморти, които присъстват почти във всяка сериозна пловдивска колекция. Знакови за автора са чашата с кафе или ябълката, столът или вазата с цветя, които най-често можем да открием в стилните и изтънчени като пластически изказ натюрморти. На някои от тях ще можем да се насладим и в настоящата експозиция в “Ларго”.
Буйно въображение, страстна любов към морето и към природата, ненаситна жажда за откривателство – това са качествата, които са нужни, за да се насладим в пълна степен на тази изложба. Защото в нея няма да открием лесно смилаеми теми. Няма да получим готови формули и ясно изведени послания. Няма да получим нищо наготово. В платната на автора е сложено само началото, уловените моменти са само миниатюрна частица от пространствено-времевия континиум, безкрайността на Вселената е само загатната. Всяка картина е като началото на една история... А как ще я продължим зависи само от нас, от полета на нашата фантазия, от лекотата на нашето въображение, от любовта ни към неочакваното и към провокацията......

Няма коментари:

Публикуване на коментар