Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

събота, 18 август 2012 г.

"Завръщане" - изложба-живопис на Николай Русев в Арт Галерия Ларго!

В петък, 17 август 2012 г., от 19.00 ч. на улица „Хан Крум“ № 8 се откри шестдесет и петата поред изложба в Арт Галерия “Ларго”, наречена “Завръщане”. След многобройни участия в различни сборни изложби на галерията, този път със самостоятелна изложба-живопис в „Ларго“ гостува популярният варненски художник Николай Русев. С няколко епитета може да бъде бързо обрисуван тазгодишният носител на Награда Варна в областта на визуалните изкуства: “талантлив, многолик, разностранен“. През годините Николай с невероятна енергия и жар се хвърля в различни теми, които го изкушават, посещава различни места по света, които увековечава с четка, излага в престижни галерии, разнасяйки славата на българската художествена гилдия. И за всичките тези години основната червена нишка в творчеството му, основният лайтмотив на работата му е: безкомпромисност. Собственият неподражаем, неподвластен на мимолетни вкусове и мода стил е нещо, което трудно се отстоява в съвременния комерсиализиран, все по-унифициращ се и обезличаващ се свят. Но именно благодарение на своята творческа безкомпромисност Николай успява да изгради, развие и запази в годините свой собствен почерк, свое верую в изкуството, което се опитва да предаде не само на нас – публиката, чрез творбите си, но и на многобройните си ученици, които зарежда със знания и технически умения, но и с философски послания и напътствия.
Всяка изложба на Николай Русев освен културно събитие е и един духовен извор, пречистващ, обогатяващ, одухотворяващ. Настоящата експозиция не прави изключение. Тя представя работи от различни цикли, рисувани от художника в последните 12 години – цикъл „Коне“ с две голямоформатни работи, цикъл „Природа“ с 5 пейзажа с разлика от 11 години, цикъл „Битки“, включително титулната „Завръщане“, цикъл „Тамплиери“ с два рицарски сюжета, изпълнени в характерната за Николай пастелна сиво-охрено-синя гама. Както винаги варненецът не устоява на изкушението да включи в изложбата и няколко работи с религиозни и библейски сюжети – зрителите ще се насладят на интерпретацията на борбата на Свети Георги със змея, която е разработена едновременно с финес – светецът и коня му са изпълнени в бяло и злато, и с размах и баталност – ламята е в огнено-червени краски, а сюжетът е развит на голямо платно с размери метър на метър. Художникът е ползвал доста разнообразни техники и материали, често доста трудни и капризни за работа, но пък провокиращи майсторството и уменията му. В два от пейзажите маслените бои са смесени с кварцов пясък, с което е постигната забележителна плътност и релефност на рисунъка. В двете камерни работи от цикъла „Битка Александриада“ Русев работи върху дърво, използвайки фламандски подход, със златен варак и велатури от маслени бои върху подложки.
Убедени сме, че в разнообразните теми и сюжети всеки от посетителите ще открие това, което ще докосне сърцето му. Затова ви очакваме в новото арт-пространство на галерия „Ларго“ на улица „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 30 август.

Няма коментари:

Публикуване на коментар