Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

сряда, 29 юни 2011 г.

"За ангели, птици и хора" - една вълнуваща изложба в Арт Галерия Ларго! Пловдивчаните Александър Димитров и Юлий Шумарев във Варна от 1-ви юли!

В петък, 1 юли 2011 г., от 18.30 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива четиридесет и седмата поред експозиция под надслов “За ангели, птици и хора” на пловдивските художници Александър Димитров и Юлий Шумарев.

Двама автори, съвсем различни, но и по своему приличащи си. Различни като колорит и светоусещане, като изразни средства и стил, но приличащи си по темите, които ги вълнуват, и по образите, които населяват техните картинни светове. Ярки наследници на пловдивската живописна школа, двамата художници ще завладеят пространството на галерията с изпълнените с изключителна живописност и колорит картини. Единият рисува ангели, слезли да населят нашия свят, а другият рисува образи на жени, толкова одухотворени и възвишени, че като че ли те са призвани да заместят ангелите. Единият изпълва картините с изобилие от образи и символи – хора и ангели, цветя и дървета, лодки и къщи, а другият изчиства максимално платното, за да изпъкне на изчистения фон единствения образ, герой на разказа му.

Героините в платната на Сашо показват най-съвършената, най-нежната, най-възвишената природа на жената. Прекрачвайки край картините, подредени на белите стени, откриваме Жената с роза - едно докосване като полъх на зефир, Жената с птица – едно общуване, съкровено като изповед, Жената с виолончело – едно изливане на чувства, водещо до изповедно пречистване, Жената, пленена от звездите - едно вселенско общуване, напомнящо, че хаосът на всемира може да бъде укротен само с едно докосване, с една ласка от жената-майка, жената-начало на всичко. Различните символи, с които художникът е обградил своята муза, илюстрират с изключителен стил и елегантност на изказа различните й състояния. Съзерцавайки платната, можем лесно да си представим и художника – човек с изтънчена чувствителност, силен емоционален заряд, с премереност на изказа, неразточителен и концентриран, показващ съвършено владеене на изразните средства и зрял художествен поглед.

И отново ще приканим взискателната варненска публика да отвори сърцето си и сетивата си за тази изложба, защото двамата автори ще покажат наистина различните си погледи към света.


Докато при Александър Димитров съсредоточието е около жената като център на Вселената, то в картините на Юлий Семейството е кръстопътя на света и опората на неговия душевен мир. В картините му всичко е по две, хората са по двойки, ангелите са по двойки, писмата са по две, лодките са по две.... Коя е основополагащата тема за твореца - Двойката, живееща един за друг и един чрез друг, двойката, която заедно се грижи за детето, двойката, която заедно скърби, но и заедно лети на крилете на любовта, която заедно бди над света, или заедно гради света....
И накрая ще отбележим, че населената с ангели, птици и хора експозиция на пловдивчаните е своеобразно продължение на тяхната предишна съвместна изложба от 2007-ма година “За незримите неща”, за които ще продължат да ни разказват и сега. Тези малки, често невидими на пръв поглед неща, които могат да преобърнат живота ни, да ни накарат да преосмислим ценностите си и да ни променят завинаги......

Какво споделя за изложбата единият от авторите - Александър Димитров можете да прочетете на: http://alexanderdimitrovart.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар