Добре дошли!

Това е блогът на Арт Галерия "Ларго". Ако искате да попаднете в галерията на живо, очакваме ви на ул. Хан Крум № 8, в прекрасния черноморски град Варна. Ако искате да ни пишете, ползвайте адрес office@largogallery.com, а ако искате да ни се обадите, телефона е +359 52 602 062. Арт Галерия "Ларго" има и собствен сайт в Интернет - http://www.largogallery.com. Очакваме Ви!

вторник, 6 септември 2011 г.

Петдесетата изложба в Арт Галерия "Ларго" представя варненката Лора Маринова със "Светлина и сянка"!

В четвъртък, 08 септември 2011 г., от 18.30 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива петдесетата поред изложба на варненската художничка Лора Маринова със знаковото заглавие “Светлина и сянка”. Играта със светлината е любимият похват на импресионистите. Те улавят цветовите вибрации, пулсирането на светлината, отразено от природата и именно това разлагане на обектите на хиляди неуловими тонове и нюанси на светлината покорява сърцата на човечеството вече повече от сто и петдесет години.
Тази магия на импресионистичните похвати ще открием в пейзажите на Лора в настоящата изложба - “Септември”, “Цветна импресия”, “В парка”, “Отражения”, “Край реката” са картини, изтъкани от светлина, четката е уловила пищното й разлагане на реални живи линии и мазки, пулсиращи, променящи се, предизвикващи сетивата ни с яркостта и живостта си. Светлината изгражда образите и носи вътрешната динамика на картините. Пейзажите са като слънце, уловено в шепите ни, като трепкащия въздух в зноен летен ден, като препускащи сънчеви петна.
Но светлината на живота не може да съществува, ако не контрастира на сянката на мрака. Лора рисува светлината чрез ефирни пейзажи, чрез красотата на природата, а мрака открива в света на хората, в техните души и отношения - картините “Маски”, “Последна среща”, “Предсказание”, “На улицата”. Поглеждаме тези парченца човешки истории, тези фигурални композиции, поднесени от Лора със сила, която не сме подозирали допреди миг, (докато съзерцаваме вълшебните й пейзажи). Чувстваме тежките удари на мрачните моменти, които съпровождат всеки един живот – неизбежната раздяла, безвъзвратно отлитащата младост, болезнено страшната самота и изоставеност, маската на неискреност и фалш, която често ни убива вътрешно....
Но майсторката на емоциите и настроенията не ни оставя в сянката на мрака. Отново зазвучават оптимистичните ноти в ярките натюрморти и пейзажи, които ни е подготвила – огнено-червена стихия в картината “Макове”, виолетово а-ла Моне в платното “Пролетен натюрморт”... Оптимизмът е този, който е издигнат в апотеоз в изложбата на прекрасната Лора Маринова. Художничката ни напомня чрез картините си, че и след най-дългата, мрачна нощ идва светъл ден, и след най-трудния, тежък миг идва надеждата...

Няма коментари:

Публикуване на коментар